matematykaszkolna.pl
Figury geometryczne . 5-latek: Z okreslenia wielokata wypuklego wynika z ejest on czescia wspolna polplaszcyzn . Wskaz te polplaszczyzny np w przypadku trojkata . Podobnie niektore znane figury przestrzenne mozesz przedstawic jak czesc wspolna polprzestrzeni . Sprobuj to zrobic np dla prostopadloscianu . Wielokat nazywamy wypuklym jesli kazdy jego bok ma caly wielokat po jednej stronie
20 sty 09:56
J: Cześć ..emotka .. skąd masz taką definicję wielokąta wypukłego..? ( co znaczy ma cały wielokąt po jednej stronie ?)
20 sty 09:59
5-latek: Czescemotka Z ksiazki Anusiak 1LO . Ale chyba sobie skrocilem ta definicje bo dalej jest . tj. gdy caly wielokat lezy po jednej stronie prostej zawierajacej bok
20 sty 10:03
J: ...jakiś archaizm ( albo coś nowoczesnego ) ..emotka .. ja pamietam taką definicję ... jest to taki wielokąt,w którym odcinek łaczący każde dwa punkty tego należące do tego wielokąta , zawiera się w całości w tym wielokącie
20 sty 10:07
Janek191: @J: To z Zofii Krygowskiej, czyli porządnej geometrii emotka
20 sty 10:09
5-latek: Ja potem mam napisane po tym cwiczeniu z efigure nazywamy wypukla jesli wraz z kazdymi dwoma punktami zawiera ona caly odcinek laczacy te punkty . Ale to po cwiczeniu . Na razie jesli mozna to chcialbym zrobic to cwiczenie
20 sty 10:20
J: ..każdymi dwoma, ale należącymi do tego wielokąta..
20 sty 10:24
5-latek: Tak . Oczywiscie .
20 sty 10:25
5-latek: Podbije zaby nie zaginal temat
20 sty 10:43
5-latek: Przepraszam ale zrobie to jeszcze raz
20 sty 14:11
5-latek: OK. Musze to zrobic . Podbijam
20 sty 20:13