rachunek prawdopodobieńswa
jedrzej123: 1. Ze zbioru {1, 2, 3,..., 2n}, gdzie n∊N , losujemy dwa razy jedną cyfrę bez zwracania i
tworzymy liczbę dwucyfrową. Oblicz n, jeśli prawdopodobieństwo zdarzenia: „obie cyfry
otrzymanej liczby są parzyste" jest równe 5/21
2. Ze zbioru {1, 2, 3, …,n−1,n} losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania. Prawdopodobieństwo
zdarzenia, że wylosowane liczby różnią się o 1, jest równe 0,1. Oblicz n.
20 sty 04:18
irena_1: 1.
W zbiorze jest n liczb parzystych
| | n | | n−1 | | 5 | |
P(A)= |
| * |
| = |
| |
| | 2n | | 2n−1 | | 21 | |
10(2n−1)=21(n−1)
20n−10=21n−21
n=11
20 sty 08:22
irena_1:
2.
Wśród n liczb można wybrać (n−1) par liczb stojących obok siebie
n=20
20 sty 08:24
jedrzej123: Dziękuję.
Zadanie 1 chyba ma niewłaściwą treść mówi się losowanie cyfr a przecież my losujemy dwie liczby
parzyste.
Zadanie 2 W tym zadaniu mamy losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania. Sugerują że chodzi o 2
elementowe ciągi.
Irena1 :
jak to ocenić kiedy ma być ciąg a kiedy podzbiór proszę o wyjaśnienie.
20 sty 11:47
irena_1:
W zad. 2. mowa jest o tym, że liczby "różnią się o 1", czyli albo pierwsza z nich jest o 1
większa od drugiej, albo druga jest o 1 większa od pierwszej, a nie, że druga jest o 1 większa
od pierwszej.
Chodzi tu więc o dwuelementowe zbiory liczb, a nie o dwuelementowe ciągi.
Chodzi mi o to, że nie podano, że to druga liczba ma być większa o 1.
Jeśli nawet traktować chcemy to jako ciągi, to trzeba brać ciąg dwuelementowy, w którym albo
pierwsza jest większa od drugiej, albo druga większa od pierwszej o 1, co wychodzi na jedno.
W przypadku, kiedy rozpatrujemy to jako ciągi o różnicy 1 lub −1, to
W zad. 1. oczywiście, trzeba mówić o losowaniu liczb. Chyba trochę pomieszano treści zadań...
20 sty 12:49
jedrzej123: Dziękuję Ireno. Dotarło do mnie.
20 sty 15:44