matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka 5x/(2x+1)^1/2
aaa:
5x
całka: ∫
dx
2x+1
jak ja policzyc?
20 sty 02:05
aaa:
5x
przepraszam, pomyłka, mialo być: ∫
√
2x+1
20 sty 02:06
ICSP:
Podstawienie t =
√
2x + 1
20 sty 02:22
J:
t
2
−1
t
2
= 2x + 1 2tdt = 2dx , dx = tdt , x =
2
t
2
−1
5
5
1
... = 5∫
dt =
∫tdt −
∫
dt = ....
2t
2
2
t
20 sty 08:32