| ax+b | ||
∫ | dx | |
| cx+d |
| ax | b |
| ad | |||||||||||
= ∫ | dx + ∫ | dx = ∫ | dx − ∫ | dx
| ||||||||||
| cx+d | cx+d | cx+d | c2*(cx+d) |
| b | c | a | ad | 1 | b | c | ||||||||
+ | ∫ | = ∫ | dx − | ∫ | dx + | ∫ | dx =
| |||||||
| c | cx+d | c | c2 | cx+d | c | cx+d |
| a | ad | b | |||
x − | lnIcx+dI + | lnIcx+dI + C
| |||
| c | c2 | c |
| a | ||
skąd te | w liczniku ? | |
| c |
| a | ad | ||
(cx+d) − | = ax | ||
| c | c |
| acx | ad | ad | ||||
czego ... prostego przekształcenia...? .. = | + | − | = ax ... | |||
| c | c | c |