matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f
ca:
Dlaczego −∫e
−
x
dx = + e
−
x
chodzi mi o znak + , a czemu nie − ?
19 sty 23:45
Dawid:
−∫e
−x
dx=... t=−x dt=−dx −dt=dx ...=−∫e
t
−dt=− −∫e
t
dt=e
t
+C=e
−x
+C
19 sty 23:48
Eta:
(e
−x
)
'
= −e
−x
(−e
−x
)
'
= +e
−x
19 sty 23:49
ca:
dzieki
19 sty 23:51