oblicz sumę współczynników wielomianu.
wpotrzebie: Niech F(x)=3x
2−2x+5. Niech też wielomian G(x) będzie taki, że F(G(x))=12x
4+56x
2+70. Wówczas
suma współczynników wielomianu G(x) jest równa
22 lis 15:38
Nikka: wyszło mi 7 , posiadasz odpowiedź ?
22 lis 16:07
wpotrzebie: mam do wyboru a)70 b)138 i c)7 lub −19/3. Każda z tych odpowiedzi może być poprawna lub
nie(test wielokrotnego wyboru). Jak by Ci się chciało to możesz mi napisać jak do tego
doszedłeś. Z góry dzięki
22 lis 16:17
wpotrzebie: mam do wyboru a)70 b)138 i c)7 lub −19/3. Każda z tych odpowiedzi może być poprawna lub
nie(test wielokrotnego wyboru). Jak by Ci się chciało to możesz mi napisać jak do tego
doszedłaś. Z góry dzięki
22 lis 16:18
wpotrzebie: może mi ktoś powiedzieć jak dojść do rozwiązania
22 lis 17:04
Nikka: kurczę są to dość skomplikowane obliczenia...dokładnie wyszło mi to co jest w c)
F(x) = 3x
2 − 2x + 5
Wielomian F(x) jest stopnia czwartego, więc G(x) będzie stopnia drugiego G(x) = ax
2 + bx + c
F(G(x)) = 3 (ax
2 + bx +c)
2 − 2(ax
2 + bx + c) + 5
Teraz należałoby doprowadzić F(G(x)) do najprostszej postaci − wykonać działania i redukcję
wyrazów podobnych.
Współczynniki wielomianu, który otrzymasz mają być równe współczynnikom F(G(x)) z treści
zadania.
Otrzymałam dwa rozwiązania:
| | 13 | |
a=2, b=0, c=5 lub a=−2, b=0, c= − |
| |
| | 3 | |
| | 19 | |
Suma jest równa 7 lub − |
| |
| | 3 | |
22 lis 17:44
wpotrzebie: Dzięki wielkie!
22 lis 18:17
Nikka: cieszę się, że mogłam pomóc... jeśli udało Ci się zrobić te obliczenia to super
22 lis 18:56