matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
ca:
Całka wymierna:
dx
∫
ax+b
19 sty 23:19
bezendu:
t=ax+b dt=adx
dt
=dx
a
1
dt
1
1
∫
=
ln|t|+C=
ln|ax+b|+C
a
t
a
a
19 sty 23:20
ca:
dzięki rozumiem.
19 sty 23:57
pigor:
...,
dx
1
adx
1
∫
=
∫
=
ln|ax+b| (licznik pochodną mianownika
ax+b
a
ax+b
a
20 sty 00:24