kombinatoryka
tadam: 6 pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z 3 wagonów przy czym kazdy z nich wybiera
wagon losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo że przynajmniej jeden wagon będzie pusty?
0
19 sty 22:50
tadam: ...
19 sty 23:02
Milka15: Omega=3
6=729
A − przynajmniej jeden wagon będzie pusty, czyli albo jeden albo dwa będą puste, bo w tym
jednym będą siedzieć wszyscy
| | | |
zatem | * 26 =3*64=192 − tyle możliwości jeżeli wybiorą tylko dwa wagony |
| | |
| | | |
zatem | * 16 =3*6=18 − tyle możliwości jeżeli wybiorą tylko dwa wagony |
| | |
Ten pierwszy składnik iloczynów mówi o tym, ze wybieramy 2 wagony lub 1 wagon z 3 możliwych
zatem moc A=192+18=210
czyli P(A)=210/729
19 sty 23:10
tadam: odp. 31/81
19 sty 23:12
Mila:
|Ω|=3
6
A−przynajmniej jeden wagon będzie pusty
1) wszyscy wsiadają do jednego wagonu (2 wagony będą puste)
2) wszyscy wsiadają do dwóch wybranych wagonów i żaden nie będzie pusty
| |
*(26−2)=3*62 odejmujemy 2 sytuacje, gdy wszyscy wsiądą do jednego lub drugiego wagonu. |
| |
| | 3+186 | | 189 | | 21 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 9*9*9 | | 9*9 | | 27 | |
19 sty 23:24
tadam: zly wynik
19 sty 23:25
Mila:
Nie, to w książce masz błędny wynik, albo inna jest treść zadania.
19 sty 23:26
Eta:
Można też tak:
| | | |
|A|= | (26−1)= 3*63= 3*3*3*7 |
| | |
19 sty 23:31
Boguś: | | 21 | |
W odpowiedzi powinno być jak przypuszczam |
| zatem po skróceniu wszystko jest jak |
| | 81 | |
należy. Błąd w książce.
19 sty 23:35
tadam: w tej wiadomosci mili z godz. 23.24
"2) wszyscy wsiadają do dwóch wybranych wagonów i żaden nie będzie pusty"
są trzy wagony, to jest dobrze? bo jesli wsiada do dwoch wybranych trzeci bedzie jednak pusty?
19 sty 23:52
Mila:
Wybrano np. 1 i 2 wagon i żaden z tych dwóch wybranych wagonów nie jest pusty.
20 sty 00:08