Równanie
Milky: Witam, czy to równanie trzeba rozwiązać tak?
a) 3x
3 + 4x
2 − 4x = 0
3x
3 + 4x
2 − 4x = 0
x(3x
2 + 4x − 4) − telraz wyliczyć deltę
Δ = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
x
1 =
−4−86 =
−126 = −2
x
2 =
−4+86 =
46 =
23

?
19 sty 22:47
bomleko: jeszcze x=0
19 sty 22:49
Milky: tak, zapomniałem, dzięki
19 sty 22:52
Milky: czy przykład b) analogicznie?
b) x
4 − 4x
3 − 4x
2
x
2(x
2−4x−4)
x
1 = 0
Δ = 16 + 4 =
√20
19 sty 23:33
5-latek: Nie
Chodzi o pierwiastki Jak dzielisz 4przez 2 to rowniez musisz podzielic
√20 przez 2
| | 4−√20 | | √20 | |
czyli bedzie np x2= |
| =2− |
| |
| | 2 | | 2 | |
Poza tym sa one zle obliczone bo zle obliczyles delte
a=2 b=−4 ic=−4
delta (−4)
2−4*1*(−4)= 16+16=32
√32=
√16*2=
√16*
√2=4
√2
19 sty 23:42
5-latek: oczywiscie a=1
19 sty 23:42
5-latek: | | 4−4√2 | | 4(1−√2 | |
I teraz np x1= |
| = |
| = 2(1−√2)=2−2√2 |
| | 2 | | 2 | |
19 sty 23:47
Milky: Dzięki.
Miałem jeszcze przykład
c) (x2+5x)(3x−1) − 5x2 + 12x = (3x + 2)2 − 5x − 28
Przeniosłem wszystko na lewą stronę
(x2+5x)(3x−1) − 5x2 + 12x − (3x + 2)2 + 5x + 28 = 0
3x3 + 9x2 + 12x − (3x2+12x+4) + 28 = 0
i teraz nie wiem czy liczyć deltę czy najpierw opuścić nawias...
20 sty 01:01
Milky: tak to będzie:
(x2+5x)(3x−1)−5x2+12x = (3x+2)2−5x−28
3x3−x2+15x2−5x−5x2+12x = 9x2+12x+4−5x−28
3x3 = −24
x3 = −8
x= −2
20 sty 01:38
ICSP:
20 sty 01:49