matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f
ca:
∫arccosxdx = u = arccosx
1
u' = −
√
1−x
2
v' = dx v = dx jak to całkę w v wpisać dx dobrze jest ?
19 sty 22:21
pigor:
...,
−dx
u=arccosx i du=
, dv=dx i v=x ⇒
√
1−x
2
−xdx
⇒ ∫ arccosx dx= x*arccosx − ∫
= ...
√
1−x
2
19 sty 22:27
ca:
ok dzieki
19 sty 22:29