zadanko
Blue: Odcinek łączący środki dwóch skośnych krawędzi podstaw graniastosłupa prawidłowego
czworokątnego tworzy z podstawą kąt α. Oblicz sinus kąta, jaki tworzy ten odcinek ze ścianą
boczną.
19 sty 22:18
pigor: | | cosα | |
..., wychodzi mi sinβ= |
| = 12√2cosα, może byc  |
| | √2 | |
19 sty 22:43
Tadeusz:

sinβ=cosα
19 sty 23:02
pigor: ... ja "rzuciłem" prostokątnie (prostopadle) dany odcinek na
ścianę boczną miara kąta tego odcinka z tym swoim rzutem to kąt β
−−−−−−−−
u Ciebie nie jest to rzut prostokątny ...
20 sty 00:16
Kacper:
| | | | a | | 1 | | cosα | |
sinβ= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | b | | b | | √2 | | √2 | |
20 sty 09:56
pigor: ..., no właśnie, zgadzam się z tym rysunkiem
i oczywistym rozwiązaniem , gdzie sinβ= ... <1 ...
20 sty 10:38
Blue: Tadeusz początkowo myślałam tak jak Ty , że to będzie po prostu cosα, ale jednak nie :
Dzięki za rozwiązanie Kacper
20 sty 17:00
Kacper:
21 sty 08:26