matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice funkcji
magda:
π
cos
x
2
lim
x→1
x−1
19 sty 22:12
magda:
?
19 sty 22:40
pigor:
..., regułą H masz natychmiast . a bez np. tak
cos
π
2
x
sin(
π
2
−
π
2
x)
lim
x→1
= lim
x→1
=
x−1
x−1
sin(−
π
2
(x−1))
= lim
x→1
=
x−1
sin(
π
2
(x−1))
= lim
x→1
−
π
2
=
π
2
(x−1)
= −
π
2
*1=
−
1
2
π
. ...
19 sty 22:56