d
ca: ∫e2x*sinxdx = u = e2x u' = 2e2x v' = sinx v = −cosx
dobry początek ?
19 sty 22:05
Dawid: tak
19 sty 22:06
ca: w tym przypadku całka będzie się potem powtarzać taka sama ?
19 sty 22:08
ca: całka z ∫e2x to e2x ?
19 sty 22:10
Dawid: ∫e
2xdx=...
t=2x
dt=2dx
| | 1 | | 1 | | 1 | | e2x | |
...=∫et |
| dt= |
| ∫etdt= |
| et+C= |
| +C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 sty 22:14
ca: a ten przykład jest ok: ?
∫xlnxdx =
u' = lnx
v' = x
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2lnx − ∫ |
| * |
| x2dx = |
| x2lnx − |
| ∫xdx = |
| | 2 | | x | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2lnx − |
| * |
| x2 + C = |
| x2lnx − |
| x2 + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
19 sty 22:17
19 sty 22:24