Jaką największą i jaką najmniejszą wartość może przyjmować wyrażenie:
Dominik: a/ |sinα|−1
b/ 3cos2α−1
c/ tg2α+4
19 sty 22:04
Milka15: a) Ponieważ funkcja sin przyjmuje wartości z przedziału <−1,1> zatem wartość największą będzie
przyjmowała dla sinα=−1 i sinα=1, ponieważ |−1|−1=1−1=0 oraz |1|−1=1−1=0. Natomiast wartość
najmniejszą wyrażenie będzie miało dla sinα=0, czyli |0|−1=−1
b) Funkcja cos również przyjmuje wartości z przedziału <−1,1>.
dla cos2α=−1 mamy 3*(−1)−1=−3−1=−4
dla cos2α=1 mamy 3*(1)−1=3−1=2
dla cos2α=0 mamy 3*0−1=−0−1=−1
Zatem wartość największa to 2, najmniejsza to −4
c) Funkcja tg przyjmuje wartości z całego zbioru liczb rzeczywistych, zatem tg2α będzie
przyjmowała tylko wartości dodatnie, czyli <0,+∞). Dlatego tg2α+4 (przesuniecie 0 4 jednostki
do góry) spowoduje, że zbiór wartości to <4,+∞). Stąd widzimy, że wartość najmniejsza to 4, a
wartości największej nie ma.
19 sty 22:50
Dominik: A jak w przypadku 2−tg2α ?
19 sty 23:08