ciągłość
Bogdan: | | ⎧ | x2 dla x≠0 | |
| Czy funkcja y= | ⎨ | | ma ekstremum w punkcie x=0.Uzasadnij,
|
| | ⎩ | 5 dla x=0 | |
19 sty 22:03
john2: Dołączam się do pytania.
Ja bym obstawiał, że ma maksimum lokalne. Funkcja nie jest ciągła w punkcie x = 0, ale czy musi
być?
Patrząc na wykres tej funkcji można znaleźć takie otoczenie punktu x = 0, że wszystkie wartości
funkcji w tym otoczeniu będą mniejsze od wartości funkcji w punkcie x = 0.
20 sty 00:00
Gray: Tak. Uzasadnienie johna2 jest wystarczające.
20 sty 09:04
john2: Dzięki za potwierdzenie.
20 sty 10:41
Bogdan: Nie można tego jakoś uzasadnić algebraicznie (matematycznie) ?
20 sty 10:44
john2: 
Nie wiem. Jeśli mielibyśmy udać, że nie znamy wykresu f(x) = x
2, może wziąć otoczenie
np. (−1,1), Pokazać pochodną, że f maleje dla x ∊(−1,0) i rośnie dla x∊(0,1) i obliczyć
granicę f(x) przy x − > −1
+ i x − > 1
−
to chyba dowiedziecie, że funkcja w tym otoczeniu jest pod wartością 5
20 sty 11:16
john2: Inaczej: dowiedzie, że największą wartością funkcji w tym otoczeniu jest 5
20 sty 11:17
Gray: Funkcja x→x2 ma dla x=0 minimum (globalne) równe zero. Tzn., że dla każdego dostatecznie
małego otocznia punktu x=0, funkcja przyjmuje wartości mniejsze niż z góry zadana liczba
dodatnia. Liczbą tą może być np. 5. Zmieniając teraz wartość funkcji w punkcie x=0 z 0 na 5,
otrzymujemy, że w tych otoczeniach wartość 5 jest największą z wszystkich przyjmowanych przez
funkcję f. Z definicji jest to maksimum lokalne.
20 sty 11:27