obliczyć pochodne funkcji
nadzieja: Mam do wyliczenia 3 przykłady. I kiepsko mi to wychodzi, liczę na pomoc i z góry dziękuję

1. y=(2
3√x2−x)(4
3√x4+2
3√x5+x
2)
| | xsinx+cosx | |
2. y= |
| |
| | sinx−xcosx | |
19 sty 21:59
Eve:
1
pochodna 1 nawiasu*drugi nawias+1 nawias*pochodna 2 nawiasu
pochodne w nawiasach to suma (różnica) pochodnych
pierwiastki zamień na potęgi "ułamkowe"
19 sty 22:05
nadzieja: tak robiłam już tak, ale i tak nie chce wyjść. Wynik w tym pierwszym to
x≠tgx
A mi wychodzi przeraźliwie dziwny....
19 sty 22:09
Eve: w 1 sin i cos?
19 sty 22:10
nadzieja: Wybacz, źle spojrzałam. W tym pierwszym wynik to: y'=16x−3x2
tamten wynik to do drugiego...
19 sty 22:12
Eve: liczę
19 sty 22:14
matpol: Eve pomozecie z prawdopodobienstwem
19 sty 22:14
nadzieja: Dziękuję.

Gdyby to nie był dla Ciebie jakiś problem to byłabym wdzięczna również
gdybyś spróbowała rozwiązać te dwa poniżej także. W drugim wynik to podawałam
| | 1 | |
a w trzecim powinno wyjść: y'= |
| , cosx≠0 |
| | cosx | |
19 sty 22:20
Eve: 2.
pochodna licznika:
sinx*xcosx−sinx
19 sty 22:23
Eve: pochodna mianownika:
cosx−(cosx−xsinx)=xsinx
19 sty 22:25
Eve:
teraz masz jasność, zastosuj wzory
19 sty 22:31
nadzieja: no tak, tylko co dalej... największy problem dla mnie to właśnie późniejsze działania z
obliczaniem tej pochodnej...
19 sty 22:32
nadzieja: zaraz spróbuje policzyć jeszcze raz...
19 sty 22:32
Eve: te pochodne są strasznie pracochłonne, a ja niestety muszę sie ewakuować już, potrzebujesz to
na jutro?
19 sty 22:34
nadzieja: nie, dopiero na sobotę, bo mam z tego egzamin..
19 sty 22:35
Eve: no to umówmy się, że ja to zrobię na czwartek
19 sty 22:43
Eve: w 3 cały ułamek jest pod pierwiastkiem?
19 sty 22:44
nadzieja: tak cały
19 sty 22:50
nadzieja: ok, dziękuję za pomoc
19 sty 22:50
Eve: to napiszę post do ciebie
19 sty 22:54
Eve:
poszło szybciej
1. doprowadzimy do najprostszej postaci:
8
3√x6+4p3{x
7+2x
23√x2−4x
3√x4−2x
3√x5−x
3=
zamieniamy pierwiastki na potęgi
=8x
2+4x
7/3+2x
8/3−4x
7/3−2x
8/3−x
3=
redukujemy
=8x
2−x
3
pochodna
16x−2x
2
2.liczymy pochodna licznika:
(sinx+xcosx−sinx)*(sinx−xcosx)−(xsinx+cosx)*(cosx−cosx+xsinx)=
redukujemy nawiasy
=xcosx(sinx−xcosx)−(xsinx+cosx)xsinx=
mnozymy
=xcosxsinx−x
2cos
2x−x
2sin
2x−xcosxsinx=
redukujemy
=−x
2cos
2x−x
2sin
2x=
−x
2(cos
2x+sin
2x)=−x
2
wstawiamy do ułamka:
3.pochodna złożona z: ln,
√k, ułamka
| 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| √(1+sinx)/(1−sinx) | | 2√(1+sinx)/(1−sinx) | |
zastąpię liczbe pod pierwiastkiem symbolem k
czyli
| 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| 2 | | (1+sinx)/(1−sinx) | |
teraz pochodna liczby pod pierwiastkiem:
| cosx(1−sinx)+(1+sinx)cosx | |
| = |
| (1−sinx)2 | |
| cosx−cosxsinx+cosx+cosxsinx | |
| = |
| (1−sinx)2 | |
łączymy
* i
**
| (1−sinx) | | 2cosx | |
| * |
| = |
| 2(1+sinx) | | (1−sinx)2 | |
skracamy
THE END
20 sty 08:56
nadzieja: Eve, jesteś genialna!

dzięki wielkie za wyliczenie zadania, wiszę Ci piwo hehe, a nawet 2!
20 sty 10:50
Janek191:
Eve: nie pije piwa, ale soczek
20 sty 11:04
nadzieja: Soczek też dobry
20 sty 11:05
Eve: a ty Janek skąd wiesz?
20 sty 19:27