Trygonometria
Artix1500: | sin12α + sin212α + cos212α | |
| = √3 |
| cos12α | |
proszę o pomoc
19 sty 21:34
19 sty 21:38
Artix1500: jedynka była wczesniej ale ja rozpisałem .. możesz mi rozjaśnić jak to ma mi pomóc ?
19 sty 21:42
ICSP: Ciężko będzie pomóc, jeżeli nie znamy nawet polecenia.
19 sty 21:50
ICSP: Jedno jednak mogę doradzić bez znajomości polecenia. Ustal dziedzinę.
19 sty 21:51
Artix1500: Polecenie całego zadania jest takie :
Oblicz kąt rozwarcia stożka wiedząc że pole przekroju osiowego stożka jest π√3 razy mniejsze
od pola stożka.
19 sty 21:54
ICSP: Dziwnie, Ci to trochę powychodziło.
Oznaczając tworzącą jako l , kąt rozwarcia jako 2α, oraz promień standardowo przez r dostajemy:
r = l sinα
| | 1 | |
Pprzekroju osiowego = |
| l2 sin(2α) |
| | 2 | |
P
całkowite stożka = πr(r + l) = π l
2 sinα(1 + sinα)
Teraz powinieneś dostać dużo prostsze równanie do rozwiązania.
19 sty 22:05
Artix1500: mogę prosić o małe rozjaśnienie Pprzekroju osiowego ?
19 sty 22:14
19 sty 22:15
Artix1500: Ok Ok źle sobie to wyobrażałem

Wielkie dzięki było łatwiejsze niż się wydawało
19 sty 22:21