kombinatoryka i rachunek prawdopodobienstwa
tosia: Do windy stojącej na parterze w budynku ośmiopiętrowym wsiadło 5 osób. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że wszystkie osoby wysiądą na dwoch różnych piętrach.
wybor dwoch pieter:
moc Ω = 8
4=4096
P(A)=980/4096=245/1024
wedlug odp. = 49/512
19 sty 21:32
tosia: pokaze ktos w jaki sposob to zrobic?
19 sty 21:42
PW: | | | |
Wyboru dwóch pięter można dokonać na | sposobów? |
| | |
A moc Ω jest równa 8
4?
Napisz słowami, co jest według Ciebie zdarzeniem elementarnym, będzie łatwiej.
19 sty 21:46
tosia: pogubilam się trochę
19 sty 21:46
Mila:
To ile osób wsiadło 4 czy 5?
Ponadto wybór 2 pieter to:
19 sty 21:49
tosia: 4 osoby, pomieszalam, teraz wychodzi, dzięki
19 sty 21:53
Mila:
19 sty 22:35