Środek ciężkości.
Ryuka:

Witam, czy mógłby ktoś wyznaczyć środek ciężkości tego trapezu oraz podać jego współrzędne ?
19 sty 21:31
Ryuka: ?
19 sty 22:59
nik:
17 kwi 17:42
18 kwi 23:46
19 kwi 08:18
an: Załączyłem rysunek, ale go niema ?
Dowód można znaleźć w Internecie. Dla trapezu jest to punkt przecięcia prostych:
1.Przechodząca przez środki podstaw
2x +y=3
2.Przechodząca przez punkty powstałe po przedłużeniu podstawy górnej o długość dolnej
oraz dolnej o górną.
2x+7y=8
19 kwi 09:50
: Zawsze można sobie podzielić daną figurę na elementy o znanych osiach symetrii czyli tutaj na
prostokąt i trójkąt
| | r | |
Środek masy prostokąta lezy na przecięciu przekątnych (osi symetrii) czyli S1 ( |
| ;r), |
| | 2 | |
| | 5r | | 2r | |
natomiast trójkąta S2( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
przyjmując, że bryła(figura płaska) jest jednorodna obliczamy masy poszczególnych elementów
(A−pole powierzchni figury płaskiej):
masa prostokąta: m
1=ρA
1 = ρ*2r
2
| | 1 | |
masa trójkąta: m2 = |
| ρ*A2 = ρ*2r2 |
| | 2 | |
i dalej prosto , wystarczy podstawić do wzoru na współrz. śr. masy:
| | r1*m1+r2*m2+... | |
r→= |
| |
| | m1+m2+... | |
czyli współrzędna iksowa:
| | | | | | 13 | |
xśm= |
| = |
| =..= |
| r |
| | m1+m2 | | ρ(A1+A2) | | 12 | |
19 kwi 13:09
daras: podobnie wyznaczamy współrzędną igrekową:
| | | | | |
yśr.m = |
| = |
| = |
| | m1+m2 | | ρ(A1+A2) | |
19 kwi 13:23
wredulus_pospolitus:
Ale zdajecie sobie sprawę że zadanie jest sprzed 8 lat
19 kwi 13:24
daras: w tych zabawach wykorzystujemy 3 twierdzenia:
1. Jeżeli figura ma oś symetrii, to środek ciężkości leży na tej osi.
2. Jeżeli figura ma dwie osie symetrii, to środek ciężkości leży na ich przecięciu.
3. Jeżeli figura ma środek symetrii, to jest on jednocześnie jej środkiem ciężkości.
Jeszcze jedna uwaga: zamiast określenia "środek masy" powinniśmy używać środek ciężkości
wszak jesteśmy na Ziemi i to ona przyciąga każdy element bryły zatem szukając punktu jej
podparcia, tak aby się nie obracała (wypadkowa momentów siły ciężkości działających na
poszczególne elementy bryły = 0) znajdujemy środek ciężkości, który nie będzie się pokrywał ze
środkiem masy zwłaszcza, gdy bryła jest rozciągła.
19 kwi 13:32
daras: @
wredoto tak ale nie zostało ono do tej pory rozwiązane
19 kwi 13:33