Parametr
kaa: Wyznacz wartość p, dla którego równanie 4x
2−4x+log
5 p − 1/2 = ma dokładnie jedno
rozwiązanie.
Tzn że Δ=0 ?
co zrobić z tym logarytmem, proszę o pomoc
19 sty 21:30
5-latek: Oporocz tego nalezy zrobic zalozenie ze p>0
No to pisz wzor na delte
19 sty 21:35
kaa: no to tak wprowadziłam sobie że c = log5 p − 1/2
więć Δ=16−16c
16−16c=0
−16c=−16 / −16
c=1
log5 p −1/2 = 1
log5 p = 3/2
dobrze?
19 sty 21:40
Patrasss5: 4x2−4x+log5 p − 1/2 = ma dokładnie jedno
rozwiązanie gdy: Δ=0, p>0
Δ=16−16c
16−16c=0
−16c=−16 / −16
c=1
c= log5 p − 1/2 = log5 p − log5 √5 = 1
log5 p/√5 = 1
51 = p/√5
p = 5√5
2 kwi 09:47
kkk: a przypadkiem p>1/2 ?

Bo log5(p−1/2)
12 kwi 19:52
PRZ: Nie nie byku typowo nie

Ze wzoru na trójmian wychodzi inaczej
14 kwi 23:39
Metis: | | 1 | |
Wyznacz wartość p, dla którego równanie 4x2−4x+log5p− |
| =0 ma dokładnie jedno |
| | 2 | |
rozwiązanie.
| | 1 | |
Równanie kwadratowe 4x2−4x+log5p− |
| =0 , gdzie p>0 ma jedno rozwiązanie, gdy Δ=0. |
| | 2 | |
| | 1 | |
Δ=0 ⇔ (−4)2−4*4*log5p− |
| =0 |
| | 2 | |
Wystarczy rozwiązać.
14 kwi 23:48
Metis: Ostatnia linijka błąd :
Winno być:
16−16log5p−8=0
14 kwi 23:50