kombinatoryka i rachunek prawdopodobienstwa
tosia: Przy okraglym stole posadzono 4 osoby , wsrod nich sa osoby A i B. Oblicz prawdopodoboniestwa
zdarzenia, ze:
a) osoby A i B usiada obok siebie
b) osoby A i B usiada na przeciwko siebie
19 sty 20:39
Frost: Ω=4!=24
A− osoby A i B siedzą obok siebie
A= 2*2!
B=2!
Zależy czy w zadaniu jest napisane, jak traktujemy sąsiadów i ustawienia. W sensie:
Jeżeli osoba A ma po lewej stronie C a po prawej D a w drugim ustawieniu osoba A ma po lewej
D a po prawej C. Czy takie ustawienie jest liczone raz czy 2. Sprawdź odpowiedzi i powiedz czy
się
zgadzają
19 sty 20:45
tosia: odp. a) 2/3 b) 1/3
19 sty 20:47
tosia: nie ogarniam nigdy tych stołów, pomocy
19 sty 20:56
Frost: Czyli musisz moje obliczenia w A i B pomnożyć przez 4. Para A i B może się przemieszczać
19 sty 20:56
tosia: mozesz mi pokazac jak to poprawnie zapisac od poczatku? chodzi mi o b), bo nie pomnoże sobie
nagle na koncu *4
19 sty 21:03
Frost: A=2*4*2!
B=4*2!
19 sty 21:06
Mila:

a)A− osoby A i B usiada obok siebie
Obrót o 90
o nie zmienia układu sąsiadów.
| 4! | |
| =3!=6 na tyle sposobów mogą się ustawić 4 osoby przy okrągłym stole , za dwa różne |
| 4 | |
ustawienia uznajemy takie, gdy zmieniają się sąsiedzi .
AB − obok siebie, mogą zmienic miejsce na 2 sposoby.
(AB) traktujemy jako jeden element, to mamy 3 elementy do ustawienia.
b) B− A i B usiądą naprzeciw siebie. (AB) −traktujemy jako jeden element
| 3! | |
| =2− na tyle sposobów mogą się ustawić |
| 3 | |
Tę sytuację możesz przećwiczyc w domu, bierzesz pod uwagę sąsiadów po lewej i prawej ręce.
19 sty 21:30
Mila:
19 sty 23:25