d
ca: Możliwe jest żeby mieć całkę niewymierną z deltą ≥ 0
Wtedy rozkładać na ułamki proste ?
19 sty 20:28
Dawid: Jaki przykład?
19 sty 20:30
Dawid: Δ>0 ułamki proste
19 sty 20:31
19 sty 20:32
ICSP: Sprowadź do postaci kanonicznej, a potem zastosuj pierwsze podstawienie Eulera.
19 sty 20:33
Dawid: x
2+4x−2
Δ=4
2−4*1*(−2)=24
(x+2)
2−6
| | dx | |
...=∫ |
| = i już prosto |
| | √(x+2)2−6 | |
19 sty 20:35
Dawid: prawie masz całkę elementarną
19 sty 20:37
pigor: ..., tak, bo wtedy
| | dx | | dx | |
...= ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | √x2+4x+4−6 | | √(x+2)2−(√6)2 | |
| | dx | |
i dalej typu ∫ |
| . ...  |
| | √x2−a2 | |
19 sty 20:37
Hugo: skasowano mi post
19 sty 20:41
ICSP: Skasowałem, ponieważ nic nie wnosił do tematu.
19 sty 20:41