Nierownosc z wartoscia bezwzgledna
Piotrek: Za bardzo nie wiem jak sie za to zabrac.
|x
2−x|−|x−5|≤3
Nie wiem co zrobic zbytnio co zrobic z ta pierwsza wartoscia bezwzgledna
19 sty 20:22
Tadeusz:
przedziały
19 sty 20:31
Hajtowy: x2−x = x(x−1)
A więc...
x=0 v x=1 v x=5
4 przedziały.
x∊ (−oo ; 0)
x∊ <0;1)
x∊ <1;5)
x∊ <5;+oo)
19 sty 20:34
Piotrek: a wiec tak, wyznaczyłem miejsca zerowe x=0 v x=1 v x=5
1 przedzial od (−∞,0) i mam
−x(−x+1)−(−x+5)≤3
x2−5≤3
x2≤8
i dalej x1 i x2 parabola i wspolny przedział?
19 sty 20:36
Piotrek: dałem rade

dzieki za pomoc

do zamknięcia
19 sty 21:03