Pochodna
Daniel: Pochodna prosiłbym o pomoc jeśli można w rozwiązaniu jej tg9 (x4 + 2x)
19 sty 20:16
bezendu:
y=[tg(x4+2x)]9
y'=9tg8(x4+2x)*(x4+2x)'
y'=9tg8(x4+2x)*(4x3+2)
19 sty 20:18
Daniel: Wzór musi objąć całą funkcję tak? i mam zapisać? ([tg(x4+tg2x)]9) ' ?
19 sty 20:18
bezendu: tak
19 sty 20:20
Daniel: a w drugim wierszu nie będzie ?
y'= 9tg8(x4+2x) * (tg(x4 + tg2x))' ?
19 sty 20:30
Daniel: ?
19 sty 20:37
Marcin: będzie.
19 sty 20:38
Daniel: A potęga 8 powinna obejmować całość w tym co napisałem ?
19 sty 21:15
Daniel: Czy tak będzie dobrze czy źle? [9tg8(x4+2x)]8
19 sty 21:17
Daniel: * bez ósemki przy tangensie
19 sty 21:18