równanie różniczkowe
anna: Rozwiąż równanie różniczkowe: dy/dx=3x2siny
19 sty 20:05
anna: Bardzo, ale to bardzo roszę o rozwiązanie
19 sty 20:23
19 sty 20:36
pigor: ..., widzę to tak : równanie o rozdzielonych zmiennych, bo
dydx = 3x2siny / *
dxsiny ⇔
dysiny = 3x
2dx i całkując obustronnie
| | dy | |
⇒ ∫ |
| = 3 ∫ x2dx ⇒ ln |tg12y| = 3*13x3 +c ⇔ |
| | siny | |
⇔ |tg
12y| = e
x3 +c ⇒ tg
12y = Ce
x3 ⇒
12y = arctgCe
x3 ⇒
⇒
y = 2arctgCex3 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | dx | |
p.s. całkę ∫ |
| możesz wziąć z tablic całek, |
| | sinx | |
albo sobie licz podstawiając
| | 2sinx2cosx2 | |
sinx= f(tgx2)=(t) , bo sinx= |
| = |
| | sin2x2+cos2x2 | |
| | 2sinx2cosx2 | |
= |
| = |
| | cos2x2(tg2x2+1) | |
| | 2tgx2 | | 2t | | 2dt | |
= |
| = |
| i dx= |
| . |
| | tg2x2+1 | | t2+1 | | 1+t2 | |
19 sty 21:13