matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
X
;P:
−x
2
+2
√
3x
−3=0
19 sty 19:46
pigor:
..., domyślam się, że x nie jest pod pierwiastkiem, wtedy np. tak :
−x
2
+2
√
3
x−3 =0
/*(−1) ⇔ x
2
−2
√
3
x+
√
3
2
=0 ⇔ (x−
√
3
)
2
= 0 ⇔ ⇔ x−
√
3
= 0 ⇔
x=
√
3
− pierwiastek dwukrotny.
19 sty 20:02