matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
ANNA:
y'−2xy=x krok po kroku co jak i co wyjdzie bo nie wiem
///
19 sty 19:44
Mila:
y'=x+2xy
dy
=x*(1+2y)⇔
dx
dy
=x dx całkujesz obustronnie
1+2y
1
1
ln|1+2y|=
x
2
+C
2
2
ln|1+2y|=x
2
+c⇔ e
x
2
+c
=1+2y e
x
2
*e
c
−1=2y /:2
1
y(x)=c
1
*e
x
2
−
2
19 sty 20:13