Rachunek prawdopodobieństwa
Szymon69: Rzucamy czterokrotnie ośmiościenną kostką do gry z liczbami odpowiednio 1,2,3,4,5,6,7,8 na
poszczególnych ścianach.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) co najmniej raz wypadła reszka
b) reszka wypadła co najwyżej jeden raz.
prosze o pomoc
19 sty 19:40
Eve:
a) 0
b) 0
19 sty 19:41
Frost: Zgadzam się
19 sty 19:41
Szymon69: Rzucamy czterokrotnie ośmiościenną kostką do gry z liczbami odpowiednio 1,2,3,4,5,6,7,8 na
poszczególnych ścianach.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) co najmniej raz wypadła liczba podzielna przez 3
b) liczba pierwsza wypadła dokładnie dwa razy.
jejku sorki źle przepisałem.....teraz jest ok
19 sty 19:42
Frost: a) A' − ani razu nie wypadła liczba podzielna przez 3.
Ω=8
4
Liczby niepodzielne przez 3: 1,2,4,5,7,8 6 liczb
A'=6
4
| | 81 | | 175 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| |
| | 256 | | 256 | |
Dobrze?
19 sty 19:55
Frost: b)
Ω=8
4
Liczby pierwsze: 2,3,5,7 − 4 liczby pierwsze
Ogólnie mamy 16 liczb pierwszych
| |
− ile jest sposobów wyboru z 16 liczb pierwszych dokładnie 2. |
| |
19 sty 20:00
Frost: Ja bym to tak zrobił ale nie gwarantuje, że dobrze
19 sty 20:00
Szymon69: idealnie...a w b ?
19 sty 20:02
Szymon69: w b wynik j est 3/8
19 sty 20:03
Szymon69: chodzi o to że tych liczb nie sumuj czyli nie 16 tylko 4
19 sty 20:04
Frost: Rozważmy pierwszy przypadek: Liczba pierwsza wypada za pierwszym i drugim razem.
Mamy 4 liczby pierwsze 2 3 5 7
Za pierwszym i drugim razem : 4*4 − liczba możliwości kombinacji tych liczb pierwszych
chodzi o (2,2) (2,3) (3,2) itd.
Za trzecim i czwartym razem wypada liczba nieparzysta więc mamy takich 4.
dokładnie takie same kombinacje jak wyżej 4*4
Możliwości wypadnięcia liczby parzystej 2 razy w 4 rzutach
B=4*4*4*4*6
Ω=8
4
Oblicz
19 sty 20:40
Frost: Heh zad 4.199 u mnie w zbiorze

właśnie robie i wydało mi się znajome
19 sty 21:00
Szymon69: Ten sam zbiór najwidoczniej bo u mnie tez 4.199
19 sty 23:10