ostrosłup
alaaa: Oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , którego krawędź podstawy ma długość 10 cm
a krawędź boczna ma długość 13 cm
19 sty 19:32
teusz: Aby móc liczyć pole najpierw musisz z tw pitagorasa obliczyć wysokość ściany bocznej.
Ogólnie całe zadanie bazuje na tym twierdzeniu, ponieważ wysokość ostrosłupa (potrzebą do
obliczenia objętości) również obliczysz w ten sposób
19 sty 19:36
alaaa: A moze jakaś podpowiedz przez cały tydzień byłam w domu z powodu chora a to nowy dział i nie
bardzo rozumiem o co chodzi a chciałabym co nie co wiedzieć o co kaman.
19 sty 19:38
teusz:

tak mniej więcej wygląda ten ostrosłup
najpierw oblicz x
19 sty 19:43
alaa: Obliczyłam i wyszło mi x=√69 dobrze?
19 sty 19:46
alaa: 
?
19 sty 19:49
teusz:

ściana boczna jest trójkątem równoramiennym, więc wysokość dzieli bok 10 na dwie równe części.
19 sty 19:49
alaa: Aaa to spróbuje jeszcze raz

Dam znac co wyszło
19 sty 19:51
alaa: Wyszło mi x=12
19 sty 19:52
alaa: A czy w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym i sześciokątnym tak samo sie to liczy?
19 sty 19:55
teusz: Dobrze

teraz oblicz pole takiego trójkąta i pomnóż przez liczbę ścian bocznych
jeżeli ostrosłup jest prawidłowy to wysokość sciany bocznej (trójkąta) zawsze liczy się tak
samo
19 sty 19:57
alaa: Yyy wyszło mi 180

sprawdzaj mnie jeśli możesz
19 sty 20:00
teusz: Nie do końca

Policz na rysunku wyżej ściany boczne
19 sty 20:02
alaa: 240?
19 sty 20:03
alaa: A zawsze te trójkąty są równoramienne

?
19 sty 20:04
teusz: 
pozostaje jeszcze pole podstawy
skoro jest to ostrosłup prawidłowy czworokątny, więc w podstawie znajduje się ... ?
19 sty 20:05
teusz: Gdy ostrosłup jest prawidłowy to tak
19 sty 20:05
alaa: | 1 | |
| ×10×12=5×12=60 60×4=240  |
| 2 | |
19 sty 20:08
alaa: Uff.. kwadrat
19 sty 20:09
alaa: A gdy nie jest to ?
19 sty 20:10
alaa: V=400 i Pc=340 ? Dobrze?
19 sty 20:12
alaa: Mam rozumieć że koniec zadania i dobrze obliczyłam

? W takim razie dziękuję za pomoc

Jesteś WIELKI ŻE MI TO WYTŁUMACZYŁEŚ

Ale mam jeszcze pytanie co jak nie jest prawidłowy?
19 sty 20:17
alaa: A do tego samego zadania taki podpunkt a) kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
podstawy ma miarę 60 stopni?
19 sty 20:26