pochodne
ewa: mógłby ktoś sprawdzić?
obliczyć pochodną
pierwiastek stopnia m+n (nie wiem jak zapisać)
(√(1−x)m(1+x)n))' = [((1−x)m(1+x)n)1m+n]' =
1m+n[(1−x)m(1+x)n]1m+n−1 = 1m+n [ (1−x)m(1+x)n ] 1−m−nm+n
19 sty 19:24
Eve: jeszcze musisz pomnozyć przez pochodne tego co pod pierwiastkiem, to jest funckja złożona
19 sty 19:35
ewa: czyli razy [(1−x)m(1+x)n]'
19 sty 20:07
ewa: [(1−x)m(1+x)n]' = ((1−x)m)'(1−x)'(1+x)n + (1−x)m((1+x)n)'(1+x)'=
m(1−x)m−1(1−x)'(1+x)n + (1−x)mn(1+x)n−1(1+x)' = m(1−x)m(1−x)−1(−1)(1+x)n +
(1−x)mn(1+x)n(1+x)−11 = (1−x)m(1+x)n (−m(1−x)−1 + n(1+x)−1) ?
19 sty 20:26
Eve: za dużo tego:
m(1−x)m−1*(−1)(1+x)n+(1−x)m*n(1+x)n−1
19 sty 20:42
ewa: po prostu to rozpisałam
19 sty 20:46
ewa: dziękuje za sprawdzenie
19 sty 20:46
Eve: jesli masz to samo, to dobrze
19 sty 20:53