Równanie stycznej
kaa: Wyznacz równanie stycznej do wykresu f(x) = 1−6x
2 / 6x
2
tworzącej z osią OX 120 stopni
Obliczyłam że = −
√3
oblczyłam pochodną i podstawiłam że f'(x) = a
jednak chyba cos jest nie tak bo nie wychodzi mi poprawny wynik
proszę o pomoc w obliczeniach

!
19 sty 19:20
MQ: Co =−√3?
19 sty 19:24
kaa: a = −√3
19 sty 19:24
kaa: myśle że jakiś błąd w liczeniu pochodnej zrobiłam i czy ktoś mógłby ją obliczyc
19 sty 19:25
MQ: No to liczysz, dla jakiego x0 f'(x0)=−√3
A b wyliczasz z tego, że to styczna, więc a*x0+b=f(x0)
19 sty 19:27
kaa: a mógłybyś sprobować obliczyć mi pochodną? bo już próbuje któryś raz i mi nie wychodzi
19 sty 19:29