matematykaszkolna.pl
| Zagrożenie z maty: Witam mam 6 zadań na jutro do rozwiązania, ale kompletnie nie wiem o co w tym chodzi a nasza baba z matmy nie umie tłumaczyć stąd jest 11 zagrożeń w klasie ... może Wy mi pomożecie emotka 1.Na Ile sposobów można ustawić w rzędzie : a)2 elementy b)6 elementów c)3 elementy d)n elementów? 2.Czterocyfrowy pin telefonu komórkowego składa się z cyfr: 1,3,4,5 ile jest wszystkich możliwych takich pinów 3.Przy użyciu cyfr 2,4,6 zapisujemy liczby trzycyfrowe, w których każda cyfra jest inna a) ile jest wszystkich takich liczb? b) ile jest takich liczb zaczynających się od cyfry 2 ? c) ile jest takich liczb większych od 400 ? 4.W biegu startowało 9 zawodników ile istnieje możliwych rezultatów biegu, jeżeli wiadomo że wszyscy go ukończyli? 5.Na pewnej płycie kompaktowej z muzyką jest 12 utworów ile istnieje różnych sposobów odsłuchania tej płyty, jeżeli włączymy losowe wybieranie utworów? 6. Na ile sposobów można posadzić pięć osób: a)na ławce b)przy okrągłym stole,uwzględniając zajmowane miejsce. c)przy okrągłym stole, uwzględniając tylko rozmieszczenie osób względem siebie?
22 lis 15:03
Lilka: Ad1. A) P2=2!=2 B) P6=6!=1*2*3*4*5*6=720 C) C ACB BAC BCA CAB CBA =6 P3=3!=1*2*3=6 D) Pn=n!
22 lis 16:26
Lilka: Ad.4 P9=9!=362880 Ad.6 a)P5=5!=120
22 lis 16:30
Artur_z_miasta_Neptuna: i po cholerę dublujesz tematy nie dość że zagrożony i za grosz szacunku dla starszych to jeszcze zero szacunku dla forumowiczów
15 maj 19:37