pochodne funkcji
ewa: pochodne
| | (1−x)p | | ((1−x)p)'(1+x)q − (1−x)p((1+x)q)' | |
[ |
| ]' = |
| = |
| | (1+x)q | | [(1+x)q]2 | |
| | p(1−x)p−1(1+x)q −(1−x)pq(1+x)q−1 | |
|
| = |
| | (1+x)2q | |
| p(1−x)p(1−x)−1(1+x)q −(1−x)pq(1+x)q(1+x)−1 | |
| = |
| (x+1)2q | |
| (1−x)p(1+x)q [ p(1−x)−1 −q(1+x)−1] | |
| = |
| [(1+x)q]2 | |
(mianownik się skraca i zostaje 1
2=1)
| | p | | q | |
=(1−x)p [ |
| − |
| ] |
| | 1−x | | 1+x | |
dobrze?
19 sty 19:01
ewa: mógłby ktoś sprawdzić i wskazać błędy?
19 sty 19:26
john2: ok chwila
19 sty 19:29
john2: Zapomniałaś pomnożyć przez pochodną funkcji wewnętrznej w przypadku (1 − x)p.
W mianowniku zostanie (1 + x)q.
19 sty 19:30
ewa: | | (1−x)p [ p(1−x)−1 −q(1+x)−1] | |
czyli |
| * [(1−x)p]' |
| | (1+x)q | |
19 sty 19:38
john2: Nie. W drugiej linijce ma być w liczniku na początku:
p(1 − x)p − 1 * (1 − x)' * (1 + x)q ...
p(1 − x)p − 1 * (−1) * (1 + x)q ...
19 sty 19:42
ewa: | (1−x)p [ −p(1−x)−1 −q(1+x)−1] | |
| |
| (1+x)q | |
19 sty 19:49
john2: wygląda ok
19 sty 19:50
ewa: dzięki
19 sty 19:52