metric
Karol: Witam, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić te zadanie?
Funkcja d(x, y) = ln(1 − x2 + y2) nie jest metryczna on S = {1/2 , 1/3} ponieważ
Z góry dzięki
19 sty 18:54
Kasia: up
19 sty 21:52
Kasia: Cala grupa nie wie jak zrobić owe zadanie

Nadzieja tkwi w was
19 sty 21:52
Karol: Spokojnie Kasiu, najwyżej pójdzię się jutro do p. Profesor
19 sty 21:58
PW: Kiepsko tłumaczyć z angielska mowa?
19 sty 22:08
Karol: Oj, przepraszam − faktycznie nie zauważyłem on
19 sty 22:38
PW: To jeszcze może powiedz − jaki termin angielski przetłumaczyłeś na niezrozumiałe polskie
określenie "funkcja metryczna"?
19 sty 22:43
Karol: metric − tutaj znowu mój błąd, sprawdziłem dokładnie co znaczy właśnie po twojej uwadze te
słowo, pisząc coś mi sie nie zgadzało − teraz dokładnie wiem co

Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
19 sty 22:48
Karol: up
20 sty 16:30
Karol: Poprawiam pytanie, teraz powinno być dobrze przetłumaczone : czy przestrzeń S z metryką d(x,y)
jest przestrzenią metryczną?
Proszę o pomoc.
20 sty 19:33
Karol: up
20 sty 22:25
Ada: Sprawdzam czy ta metryka w ogóle może dotyczyć tego zbioru (w sensie wyznaczam zbiór wartości
funkcji ln[1−x
2+y
2]
1−x
2+y
2>0
dla S jest ten warunek spełniony (wystarczy wstawić i przeliczyć)
| | 1 | | 1 | |
Z tym, że metryka powinna wychodzić dodatnia ( a dla d( |
| , |
| ) wychodzi ujemna) |
| | 2 | | 3 | |
Wg Wikipedii przestrzeń metryczna to zbiór, na którym określona jest odległość między punktami
spełniająca warunki:
1. d(a,b) = 0 ⇔ a=b
d(x,x) = ln[1−x
2+x
2] = ln1=0
spełnione
2. d(a,b)=d(b,a)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −9+4 | | 5 | |
d(x,y) = d( |
| , |
| ) = ln[1− |
| + |
| ] = ln[1+ |
| ]=ln[1− |
| ] |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 9 | | 36 | | 36 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −4+9 | | 5 | |
d(y,x) = d( |
| , |
| ) = ln[1− |
| + |
| ] = ln[1+ |
| ] = ln[1+ |
| ] |
| | 3 | | 2 | | 9 | | 4 | | 36 | | 36 | |
No więc ten warunek jest nie spełniony.
No ale Wikipedia dopuszcza mnóstwo wyjątków (które już są spełnione) nie wiem jaką mieliście wy
definicje.
Żeby nie było, mnie nikt jakoś specjalnie tego nie uczył, ot odczytanie Wikipedii. A już na
pewno nikt (prawie) nie uczył mnie prawdziwego matematycznego formalizmu.
20 sty 22:51
Karol: Dzieeeki wielkie
21 sty 09:04