Oblicz
skoda: 1) Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 3 .
2) Wyznacz pierwszy wyraz oraz określ monotoniczność ciąg geometrycznego o ilorazie 1/3,
wiedząc że suma jego pięciu początkowych wyrazów jest równa − 605
22 lis 15:01
krecik:
2 maj 23:22
HUEHUEHUEHE: 1)
a
1=3
r=4
a
n=a
1+(n−1)r ⇒ a
n=4n−1
ostatnia dwucyfrowa, która spełnia założenia − 99
4n−1=99
4n=100
n=25
S
25=1525
2 maj 23:27
bezendu:
1) a
1=11
a
2=15
r=4
a
n=99
11+(n−1)*4=99
11+4n−4=99
4n=99+4−11
4n=92
n=23
2 maj 23:28
bezendu: @HUEHUEHUEHE od kiedy 3 jest dwucyfrowa
2 maj 23:29
Ajtek:
HUEHUEHUEHE a czy 3 to liczba
dwucyfrowa
2 maj 23:30
bezendu: Cześć
Ajtek o to samo się zapytałem
2 maj 23:31
2 maj 23:33
Ajtek:
Cześć
Bezendu 
.
Nie widziałem Twojego pytania jak zobaczyłem rozwiązanie
HUEHUEHUEHE.
2 maj 23:33
HUEHUEHUEHE: źle, obydwa
2 maj 23:33
bezendu: wynik w drugim to −405
2 maj 23:37