kasia: Przepraszam, że ja tutaj z takim prostym zadaniem...
f(x) = {2x=1 dla x≥-1
x-2 dla x<-1
POdaj miejsce zerowe i wykonaj wykres.
NIe wiem czy dobrze rozumuję ale czy to jest jedna czy dwie funkcje?
I czy mam sobie wybrać jakiś argument z dziedziny i obliczyć go w celu narysowania
funkcji a miejsca zerowe będę inne dla jednej i drugiej funkcji?
Bardzo proszę o pomoc
20 paź 12:36
Jakub: Najlepiej jakbyś poczytała przykłady tutaj
1655 po prawej stronie
20 paź 15:47
b.: Jest jedna funkcja, ale zdefiniowana za pomocą 2 wzorów, innym dla x≥-1
i innym dla x<-1.
Szukamy miejsc zerowych, czyli x takich, że
f(x)=0
Teraz trzeba rozpatrzeć 2 przypadki (żeby napisać konkretnie f(x)):
1. x≥-1
wtedy f(x)=2x-1, czyli
2x-1=0
x=1/2
spełnia założenie (x≥-1), czyli x=1/2 jest m. zerowym.
2. x<-1, wtedy f(x)=x-2 ... itd.
20 paź 15:48
HNO3: Przepraszam ale co te znaki '=' tam robią (pytanie do kasi) to nie ma być '-' (minus) ?
20 paź 18:07
kasia: tak faktycznie zamiast = miał by c minus(-)
20 paź 18:22
kasia: czyli na wykresie to nie będę dwie oddzielne proste

To będzie parabola?
20 paź 18:24