całka nieoznaczona/wymierna
Bogdan: Mam problem z tą całką ...
∫1x3+9xdx=
Rozbiłem to w mianowniku na:
x(x2+9) ale dalej próbowałem przez podstawienie nie wychodzi ,na postać kanoniczą
przekształcać?
19 sty 18:29
Mila:
| | 1 | | A | | Bx+C | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx = ułamki proste, |
| | x*(x2+9) | | x | | x2+9 | |
| 1 | | A*(x2+9)+x*(Bx+C) | |
| = |
| ⇔ |
| x*(x2+9) | | x*(x2+9) | |
1=Ax
2+9A+Bx
2+Cx
1=x
2*(A+B)+Cx+9A⇔
A+B=0
C=0
9A=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx dokończ |
| | x*(x2+9) | | 9 | | x | | 9 | | x2+9 | |
19 sty 18:51
Bogdan: Mila dzięki Ci bardzo

Mogłaś tylko rzucić hasło ułamki proste,bym sobie poradził z tym już
19 sty 18:57
Bogdan: Wyszło mi 118 ln|x2+9}+C Ktoś sprawdzi?
19 sty 18:59
Bogdan: Przy okazji też zapytać o to :
Podstawienie uniwersalne tylko wchodzi w grę? Czy zmieniać sin/cos?
19 sty 19:42
Bogdan:
podstawienie cosx = t
19 sty 19:48
Mila:
| | 1 | | 1 | |
= |
| ln|x|− |
| ln(x2+9)+C |
| | 8 | | 18 | |
2) 19:42
sin
2x=1−cos
2x otrzymasz całkę:
| | (1−cos2x)*sinx | |
=∫ |
| dx= |
| | 1+cos2x | |
podstawienie cosx =t
19 sty 19:52
Bogdan: Rozdzielam sinx i cosx i po postawieniu wychodze na całkę
| | 1−t2 | |
= − ∫ |
| dt i co dalej? |
| | 1+t2 | |
19 sty 19:59
Bogdan: Mila no tak,nie zauważyłem pierwszego członu
19 sty 20:00
Mila:
−sinx dx=dt
teraz dzielisz licznik przez mianownik
19 sty 20:05
Bogdan: "−" może być przed całką przecież

Jak mam to podzielić?
To będzie:
| | 1 | | 2 | |
=∫1dt −2∫ |
| dt=t− |
| arctg{1}{t} +C? |
| | 1+t2 | | t | |
19 sty 20:13
Mila:
Może być (−) przed całką, ale będę dzielić i wolę mieć w liczniku (t
2−1).
| t2−1 | | t2+1−1−1 | | t2+1 | | 2 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
| | t2−1 | | 1 | |
∫ |
| dt=∫dt−2∫ |
| dt= |
| | t2+1 | | t2+1 | |
=t−2 arctg(t)=cosx−2arctg(cosx)+C
19 sty 20:19
Bogdan: Dzieki wielkie, już wszystko wiem ,gdzie mam błędy!
19 sty 20:33
Mila:
19 sty 20:48