Całka
Kamil: Prosiłbym o pomoc z całką,metoda podstawiania
podstawiam t=
√x
t
2=x
2tdt=dx
| | t | | tdt | |
*=∫ |
| = 2∫ |
| i co dalej powinienem z tym zrobic, o ile do tej pory jest w |
| | t2+1 | | t2+1 | |
ogóle dobrze?
19 sty 18:28
Bogdan: Generujesz w liczniku pochodną mianownika i dalej przez podstawienie powinno wyjść
19 sty 18:31
Kamil: nie do konca rozumiem,w którym momencie powinienem to zrobić?
19 sty 18:38
Bogdan: W tej całce ,którą otrzymałeś ...Tak mi się wydaję i wtedy podstawienie u=t2+1 wychodzisz na
całke:
2*12 ∫ 2tt1+1dt=Podstawienie =∫1udu=ln|x+1|
19 sty 18:45