Oblicz
skoda: 1) Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 3 .
2) Wyznacz pierwszy wyraz oraz określ monotoniczność ciąg geometrycznego o ilorazie 1/3,
wiedząc że suma jego pięciu początkowych wyrazów jest równa − 605
22 lis 15:01
Nikka: Zad. 1
11, 15, 19, 23, ..., 99 − ciąg arytmetyczny o a
1 = 11 i r= 4
ogólnie korzystając ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego możemy zapisać takie liczby w
postaci
a
n = a
1 + (n−1)r = 11 + (n−1)*4 =
4n + 7 n∊N
+ i n≥1
Mamy obliczyć sumę wszystkich liczb dwucyfrowych czyli 4n + 7 ≤ 99 (bo 99 − ostatnia liczba
dwucyfrowa),
Stąd 4n ≤ 92 czyli n ≤ 23 − wszystkich liczb dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 3 jest
23.
Wzór na sumę ciągu arytmetycznego :
S
23 = 1265
23 lis 09:39
duś: oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 4 daja reszte 1.
29 wrz 14:08
Ajtek:
Dobrze napisane jest to zadanie, niczego nie pominąłes
29 wrz 14:11
duś: naturalnych dwucyfrowych
29 wrz 14:12
Ajtek:
Najmniejszą l. dwucyfrową podzielną przez 4 z resztą 1 jest 13, największą zaś 97.
Ustal ile jest tych liczb i zrób tak jak powyżej.
29 wrz 14:14
duś: no ale wlasnie z tym mam maly problem, tzn z ustaleniem ile jest tych liczb− z tym
poczatkiem...
29 wrz 14:16
duś: jednak zrobilam− dziekuje

a moze pomozesz w tym: Szóstym wyrazem ciągu geometrycznego jest
9 a ósmym 81. oblicz sume dziesieciu wyrazow tego ciagu.
29 wrz 14:22
Ajtek:
Wzorki i jazda

.
a
8=a
6*q
2 ⇒ wyliczysz q.
a
6=a
1*q
5 ⇒ wyliczysz a
1
| | 1−q10 | |
Później S10=a1* |
| |
| | 1−q | |
29 wrz 14:26
duś: ale zobacz jakie liczby wychodza− to nie jest mozliwe.. poza tym z tego wychodzi ze q=3 lub q=
−3 a te liczby dalej to jakas masakra.. jesli dobrze licze oczywiscie
29 wrz 14:29
Ajtek:
q policzone ok

.
29 wrz 14:30
duś: a1= 1/27 s10(dla 3)= 1−310/1−3*1/27= 29524/27
s10(dla −3)=1/27* 1+310/ 1+3= 29525/54 ?
29 wrz 14:51
123: RZAL
1 lis 13:31
5-latek: Od takiego pisania to żal ale sciska wiesz co
1 lis 13:39