matematykaszkolna.pl
Witam mam 6 zadań na jutro do rozwiązania, ale kompletnie nie wiem o co Zagrożenie z maty: Witam mam 6 zadań na jutro do rozwiązania, ale kompletnie nie wiem o co w tym chodzi a nasza baba z matmy nie umie tłumaczyć stąd jest 11 zagrożeń w klasie ... może Wy mi pomożecie emotka 1.Na Ile sposobów można ustawić w rzędzie : a)2 elementy b)6 elementów c)3 elementy d)n elementów? 2.Czterocyfrowy pin telefonu komórkowego składa się z cyfr: 1,3,4,5 ile jest wszystkich możliwych takich pinów 3.Przy użyciu cyfr 2,4,6 zapisujemy liczby trzycyfrowe, w których każda cyfra jest inna a) ile jest wszystkich takich liczb? b) ile jest takich liczb zaczynających się od cyfry 2 ? c) ile jest takich liczb większych od 400 ? 4.W biegu startowało 9 zawodników ile istnieje możliwych rezultatów biegu, jeżeli wiadomo że wszyscy go ukończyli? 5.Na pewnej płycie kompaktowej z muzyką jest 12 utworów ile istnieje różnych sposobów odsłuchania tej płyty, jeżeli włączymy losowe wybieranie utworów? 6. Na ile sposobów można posadzić pięć osób: a)na ławce b)przy okrągłym stole,uwzględniając zajmowane miejsce. c)przy okrągłym stole, uwzględniając tylko rozmieszczenie osób względem siebie?
22 lis 14:54
:): 1. ustawianie w rzędzie to typowa permutacja a) P2= 2!=2 b) P6=6! c) P3 d)Pn=n! 2.Znów mamy cztery miejsca do obstawienia czterema cyframi czyli permutacja (zamieniamy kolejnościami podane liczby) P4=4! 3. a) P3=3!=6 b) obstawiam trzy miejsca: pierwsze tylko na jeden sposób (bo musi tam być cyfra 2) drugie i trzecie na 3 sposoby, bo nie powiedziano, że cyfry w liczbie nie moga sie powtarzać, zatem 2*3*3*=18 reszte próbuj sam, to elementarne zadania
22 lis 15:16
tt6t: β aaaaaaa pomocy mam 12 zagrożenemotka
15 maj 19:20
Artur_z_miasta_Neptuna: po pierwsze ... nie BABA tylko: Pani od matematyki albo Pani nauczycielka ! więcej szacunku "szczylu"
15 maj 19:35
PW: baba z matmy nie umie tłumaczyć stąd jest 11 zagrożeń w klasie A może w klasie jest 26 bałwanów, którzy nie umieją się skupić na niczym oprócz pisania sms−ów pod ławką? Były dziad od matmy
16 maj 11:45
Eta:
16 maj 14:05
asdf: masz racje...matma to posrany przedmiotemotka ale tylko dla tych co jej nie chcą zrozumieć i narzekają na "babe" z matmy
16 maj 14:12
Eta:
16 maj 14:17
PuRXUTM: ja się wstawie mimo wszystko za założycielem tematu, z własnego doświadczenia wiem że dobry nauczyciel to połowa sukcesu, a jak nauczyciel nie ogarnia no to ...
16 maj 14:46
asdf: g..prawda. Jakoś ja nie mialem najlepszej nauczycielki z matematyki w szkole sredniej, a jednak na studiach daje sobie rade − a material na pewno nie jest latwiejszy dodatkowo prowadząca kolokwia i wykłady nie jest najsympatyczniejszą osobą, a potrafi dowalic takim przykladem, ktory nie byl na zajeciach − powod: "macie rozumiec to co robicie, a nie uczyc sie algorytmow rozwiazywania zadan, daltego daje wam nowe − a drogę do rozwiazania macie sami wywnioskowac" i co? mam tez powiedziec, ze "zołza"? To, ze nauczyciel jest wymagajacy nie swiadczy o nim, ze jest do dupy...wrecz przeciwnie.
16 maj 15:06
ojtek: @asdf Dokładnie, wymagających nauczycieli to po stopach całować, ale i ze świecą szukać...
16 maj 15:33