Witam mam 6 zadań na jutro do rozwiązania, ale kompletnie nie wiem o co
Zagrożenie z maty: Witam mam 6 zadań na jutro do rozwiązania, ale kompletnie nie wiem o co w tym chodzi a nasza
baba z matmy nie umie tłumaczyć stąd jest 11 zagrożeń w klasie

... może Wy mi pomożecie

1.Na Ile sposobów można ustawić w rzędzie :
a)2 elementy
b)6 elementów
c)3 elementy
d)n elementów?
2.Czterocyfrowy pin telefonu komórkowego składa się z cyfr: 1,3,4,5 ile jest wszystkich
możliwych takich pinów

3.Przy użyciu cyfr 2,4,6 zapisujemy liczby trzycyfrowe, w których każda cyfra jest inna
a) ile jest wszystkich takich liczb?
b) ile jest takich liczb zaczynających się od cyfry 2 ?
c) ile jest takich liczb większych od 400 ?
4.W biegu startowało 9 zawodników ile istnieje możliwych rezultatów biegu, jeżeli wiadomo że
wszyscy go ukończyli?
5.Na pewnej płycie kompaktowej z muzyką jest 12 utworów ile istnieje różnych sposobów
odsłuchania tej płyty, jeżeli włączymy losowe wybieranie utworów?
6. Na ile sposobów można posadzić pięć osób:
a)na ławce
b)przy okrągłym stole,uwzględniając zajmowane miejsce.
c)przy okrągłym stole, uwzględniając tylko rozmieszczenie osób względem siebie?
22 lis 14:54
:): 1. ustawianie w rzędzie to typowa permutacja
a) P2= 2!=2
b) P6=6!
c) P3
d)Pn=n!
2.Znów mamy cztery miejsca do obstawienia czterema cyframi czyli permutacja (zamieniamy
kolejnościami podane liczby) P4=4!
3.
a) P3=3!=6
b) obstawiam trzy miejsca: pierwsze tylko na jeden sposób (bo musi tam być cyfra 2) drugie i
trzecie na 3 sposoby, bo nie powiedziano, że cyfry w liczbie nie moga sie powtarzać, zatem
2*3*3*=18
reszte próbuj sam, to elementarne zadania
22 lis 15:16
tt6t: β
∞∞∞∞∞∞∞∞ aaaaaaa pomocy mam 12 zagrożen
15 maj 19:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze ... nie BABA tylko:
Pani od matematyki
albo Pani nauczycielka



!
więcej szacunku "szczylu"
15 maj 19:35
PW: baba z matmy nie umie tłumaczyć stąd jest 11 zagrożeń w klasie
A może w klasie jest 26 bałwanów, którzy nie umieją się skupić na niczym oprócz pisania sms−ów
pod ławką?
Były dziad od matmy
16 maj 11:45
Eta:

16 maj 14:05
asdf: masz racje...matma to posrany przedmiot

ale tylko dla tych co jej nie chcą zrozumieć i
narzekają na "babe" z matmy
16 maj 14:12
Eta:
16 maj 14:17
PuRXUTM: ja się wstawie mimo wszystko za założycielem tematu, z własnego doświadczenia wiem że dobry
nauczyciel to połowa sukcesu, a jak nauczyciel nie ogarnia no to ...
16 maj 14:46
asdf: g..prawda. Jakoś ja nie mialem najlepszej nauczycielki z matematyki w szkole sredniej, a jednak
na studiach daje sobie rade − a material na pewno nie jest latwiejszy dodatkowo prowadząca
kolokwia i wykłady nie jest najsympatyczniejszą osobą, a potrafi dowalic takim przykladem,
ktory nie byl na zajeciach − powod:
"macie rozumiec to co robicie, a nie uczyc sie algorytmow rozwiazywania zadan, daltego daje wam
nowe − a drogę do rozwiazania macie sami wywnioskowac"
i co? mam tez powiedziec, ze "zołza"? To, ze nauczyciel jest wymagajacy nie swiadczy o nim, ze
jest do dupy...wrecz przeciwnie.
16 maj 15:06
ojtek: @asdf Dokładnie, wymagających nauczycieli to po stopach całować, ale i ze świecą szukać...
16 maj 15:33