Wzór Taylora/Maclaurina
Saris: | | x2 | | x3 | | 1 | |
Oszacuj dokładność wzoru przybliżonego ln(1+x)≈x − |
| + |
| dla |x|< |
| |
| | 2! | | 3! | | 5 | |
Korzystając z tw. taylora oblicz cos9 stopni z dokladnoscia do 0,0001.
Mógłby ktoś mi dokładnie wytłumaczyć jak robić tego typu zadania? Będę to miał na 90% na
egzaminie. Skąd mam wiedzieć na ile wyrazów rozwinąć szereg, żeby szacować tę resztę?
19 sty 17:32
Saris: bump.
19 sty 17:44
PW: Toż pokazali nawet to rozwinięcie. Twoim zadaniem jest napisać resztę dla tego rozwinięcia i
oszacować ją − reszta to błąd przybliżenia.
19 sty 17:56
Saris: ale obliczyc na koncu mam cale rozwiniecie?
19 sty 19:36
Saris: policzyłem drugi przykład:
cos9 st. = cos π/20
dokładność do 10
−4
niech x
0=0
f(x)=cosx f(0)=1
f'(x)=−sinx f'(0)=0
f''(x)=−cosx f''(0)=−1
f'''(x)=sinx f'''(0)=0
f
4(x)=cosx f
4(0)=1
| | f'(0) | | f''(0) | | f'''(0) | | f4(c) | |
Wzór taylora: f(x)=f(0) + |
| x + |
| x2 + |
| x3 + |
| x4 |
| | 1 | | 2 | | 3! | | 4! | |
c∊(0;x)
| | π | | | | cos c | | π | |
cos |
| = 1 − |
| + |
| * ( |
| )4 |
| | 20 | | 2 | | 24 | | 20 | |
| | π | | | |
cos |
| ≈ 1 − |
| = 0,987662... |
| | 20 | | 2 | |
c∊(0; pi/2)
| | cos c | | π | | 1 | | π | | 1 | |
|R3(x)|=| |
| * ( |
| )4| ≤ |
| * ( |
| )4 ≤ |
| * (0,2)4 = |
| | 24 | | 20 | | 24 | | 20 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| *( |
| )5 = |
| * 10−4 |
| | 24 | | 5 | | 1,5 | |
Czy to jest dobrze? Jeśli nie co jest źle. Czuje sie jakbym liczył to na oślep...
19 sty 21:05
Saris: help. check.
19 sty 21:22
Saris: .
19 sty 23:02
PW: | 1 | |
| ·10−4 < 10−4, dobrze. |
| 1,5 | |
19 sty 23:53
Saris: Mógłby ktoś mi sprawdzić 1 zadanie? Będę mieć analogiczne na egzaminie.
Niech x
0=0
f(x)=ln(1+x)
c∊(0;x)
| | f'(x0) | | f4(c) | |
f(x)=f(x0)+ |
| (x−x0)+ ... + |
| (x−x0)4 |
| | 1! | | 4! | |
| | x2 | | x3 | | | |
ln(1+x)=ln1+x− |
| + |
| − |
| |
| | 2 | | 3 | | 24 | |
| | −(1+c)−4*x4 | | | | 1 | |
|R3(x)|=| |
| |< |
| = |
| =0,0004 <−− szuany bład |
| | 4 | | 4 | | 2500 | |
28 sty 18:15
Saris: .
28 sty 23:09
Saris: .
29 sty 13:43