matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązać równanie z wartością bezwzględną
m.:
Rozwiązać równanie: | |x−1| −3 | − |x−1| = 0
22 lis 14:42
A:
|x−1|=t |t−3|=t t−3=t −sprzeczność v t−3=−t => t=3/2 |x−1|=3/2 x=5/2 v x=−1/2
22 lis 15:00