Przekształcenia wykresu funkcji
trq: mam pytanie dotyczące zadania:
Naszkicuj wykres funkcji −|log4 |x| | + 2 (logarytm o podstawie 4 z |x|)
Nie wiem jaka jest kolejność przekształceń.
y=log4x −− f(|x|) −−> y=log4 |x| −−− |f(x)|−−−> y=|log4 |x|| −−− −f(x)−−> y= −|log4 |x||
−−[0,2]−−> y= −|log4 |x|| +2
Nie potrafię rozróżnić kiedy jest najpierw odbicie a kiedy przesunięcie. Macie jakieś rady?
19 sty 16:57
PW: Gdybyś miał obliczyć wartość dla konkretnej x, to pierwszą operacją byłoby wyznaczenie |x|, a
drugą obliczenie logarytmu.
Tak też trzeba postąpić − najpierw narysować log4x dla x > 0 (a dla x < 0 wykres jest
symetryczny do tego względem osi OY). Nic mu się nie odbija − koniecznie trzeba wprowadzać
"ludową nazwę" dla symetrii, żeby już nikt nie rozumiał?
19 sty 17:15
trq: Okej, w tym przykładzie najpierw rysuję symetrycznie względem OY to co po prawej, a na końcu
przesuwam o wektor [0,−4]. Dlaczego natomiast w przykładzie
| | 1 | |
log |
| (|x| + 2) najpierw przesuwam wykres funkcji a później przekształcam f(|x|)? |
| | 2 | |
19 sty 17:22
PW: bo f(u+2) ma takie same wartości jak f(u), tyle że jej wykres powstaje w wyniku przesunięcia
wykresu f(u) w lewo o 2. Dlatego najpierw trzeba stworzyć log0,5(|x|), a potem przesunąć o
wektor [− 2, 0].
19 sty 17:39
trq : Szczerze to mało z tego rozumiem

. Da się to jakoś bardziej łopatologicznie wytłumaczyć?
19 sty 18:35