Pomoc w równaniu
Julia: Jezeli mam równanie |x+1|+y=4
2y−|x+1|=2
Czy mogę to rozpisać tak :
| x+1| = 4 − y lub |x+1| = −4+y jeśli nie to dlaczego ? potem dochodzę do wyniku ale w
odpowiedziah nie ma drugiego przypadku..
Jak rozwiazac to równanie najłatwiej ?
19 sty 16:52
PW: To jest układ równań?
19 sty 17:06
Julia: tak
19 sty 17:09
J:
Ix+1I = 4 − y
Ix+1I = 2y − 2
.. stąd masz: y = 2
Ix+1I = 2 ⇔ x+1 = 2 lub x + 1 = −2
19 sty 17:12
Julia: Rozumiem a takie równanie jak rozwiążać ? |x−y|−y=2
x−3y=6 wgl co powinno
się robić najpierw ?
19 sty 17:19
PW: To jest znowu układ równań? Pisz porządnie polecenia, bo nie wiadomo, czy rozwiązujesz już
równanie (i ciężko się zastanawiam skąd to wzięłaś), czy to drugie to jest drugie równanie
układu.
19 sty 17:26
Julia: Przepraszam chodzi mi o układ równań cały czas
19 sty 17:53
PW: No to zwyczajnie metod a podstawiania. Na przykład z drugiego wyznaczamy
(2') x = 3y +6
i podstawiamy do pierwszego:
(1') |3y+6 − y| − y = 2.
Rozwiązujemy znanymi metodami, po czym wyliczone y podstawiamy do (2'), żeby obliczyć
odpowiadające im x.
19 sty 18:02
pigor: ..., np. tak :
|x−y|−y=2 i x−3y=6 ⇒ |x−y|=y+2 i y+2 ≥0 i x−3y=6 ⇔
⇔ (x−y = −y−2 i x−3y=6 i y ≥−2)
v (x−y = y+2 i x−3y=6 i y ≥−2) ⇔
⇔ (x = −2 i −2−3y=6 i y ≥−2)
v (x−2y =2 i x−3y=6 /−stronami i y ≥−2) ⇔
⇔ (x = −2 i −3y=8 i y ≥−2)
v (y= −4 i x+12=6 i y ≥−2) ⇔
⇔ (x = −2 i
y= −223 i y ≥−2)
v (
y= − 4 i x+12=6 i y ≥−2) ⇒
⇒ alternatywa
v układów sprzecznych, bo nie istnieją y ≥−2 o ile gdzieś
nie walnąłem się . ...
19 sty 18:25