Planimetria - trójkąt równoramienny
olfa: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 2a, promień okręgu wpisanego w ten
trójkąt jest równy r. Wyznacz wysokość w tym trójkącie poprowadzoną na podstawę AB.
19 sty 16:48
Olfa: Up
19 sty 18:15
pigor: ... , np. tak : niech
h=? −szukana długość wysokości,
D − spodek wysokości h, O środek okręgu wpisanego w ΔABC
stycznego do ramienia BC w punkcie E, to |OE|=|OD|=r, |OC|=h−r ,
wtedy z podobieństwa ΔOEC ∼ ΔBDC masz np. równanie
| | |OE| | | |BD| | | r | | a | |
|
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | |OC| | | |BC| | | h−r | | √h2+a2 | |
⇔ r
√h2+a2 = a(h−r) /
2 ⇒ r
2(h
2+a
2) = a
2(h−a)
2 ⇔
⇔ a
2h
2−r
2h
2 = a
4+a
2r
2 ⇔ (a
2−r
2)h
2 = a
2(a
2+r
2) ⇔
| | a2+r2 | | a2+r2 | |
⇔ h2= a2 |
| ⇒ h= a √ |
| . ..  |
| | a2−r2 | | a2−r2 | |
19 sty 18:58
olfa: ok, dzięki. A jak będzie jeśli okrąg jest opisany na tym trójkącie?
19 sty 19:13
olfa: chyba źle przepisałeś, trzecia linijka od dołu po prawej. Ma być a2(h−r)2 i jeszcze jedno, to
trzeba podnieść ze wzoru skróconego mnożenia: (h−a)2 to nie jest h2−a2.
19 sty 19:23
pigor: ... no jasne − pomroczność jasna − przepraszam
masz we wszystkim rację; tak trzymaj

; gratuluję...

:
19 sty 20:30
olfa: up
20 sty 19:23