asymptoty
Gawa: Wyznacz asymptoty :
| | 1 | |
wychodzi mi y= |
| x, a w odpowiedziach jest dodatkowo y=6 |
| | 2 | |
19 sty 16:22
john2: Nie wiem, skąd to 6.
| | 1 | |
y = |
| x jest asymptotą ukośną przy x − >±∞ |
| | 2 | |
Nie wyznaczyłeś jeszcze pionowych.
19 sty 16:48
PW: Nie. Jest jeszcze pionowa tam gdzie jest "przerwa w dziedzinie".
Jeżeli dla x→−∞ i dla x→+∞ granica jest równa odpowiednio −∞ i +∞, to skąd wzięłaby się pozioma
asymptota y = 6?
19 sty 16:57
PW: O, przepraszam, nie odświeżyłem w porę.
19 sty 17:01
john2: 
Nie szkodzi. Dobrze wiedzieć, że się nie mylę przypadkiem.
19 sty 17:20
Gawa: | | 1 | |
Wyszło mi że pionową obustronną asymptotą jest x=0 , ukośna y= |
| x. dobrze? |
| | 2 | |
19 sty 19:16
john2: tak, dodaj, że ukośna jest przy x − > +/− ∞
19 sty 19:20
Gawa: ok, rozumiem ze w książce jest błąd?
19 sty 19:23
john2: Innego wytłumaczenia chyba nie ma.
19 sty 19:25