kilka całek
Kuba: Mam problem z kilkoma całeczkami :
19 sty 16:09
Saris: 1. podstaw x=t6, pozniej rozlozysz mianownik i ułamki proste. Pewnie jest jakis szybszy sposób
ale jeszcze go nie widze.
19 sty 16:12
Saris: | | t2 | |
2. t=ex dt=ex*dx i masz calke ∫ |
| dt |
| | t+2 | |
19 sty 16:13
Saris: a nie stop tam jest 3x, to by dzialalo jakby bylo x3
19 sty 16:14
J:
| | 6t7 | |
1) podstawieni: t = 6√x , t6 = x 6t5 = dt ... = ∫ |
| dt =
|
| | t6 + t5 | |
19 sty 16:16
Saris: ale w sumie e3x=(e3)x=(ex)3=ex*ex*ex, wiec chyba jednak ok.
19 sty 16:16
Saris: o w 1 sie poskracaly, nie zwrocilem uwagi, juz pomyslalem o tym.
19 sty 16:17
J:
| | (t+1)(t−1)+1 | | 1 | |
.. i dalej = 6∫ |
| dt = 6∫(t−1)dt + 6∫ |
| dt = .. |
| | t+1 | | t+1 | |
19 sty 16:19
Saris: 2) t=tg(x)
arctg t = x
| | sin2x | | | | t2 | |
sin2x= |
| = |
| = |
| |
| | sin2x+cos2x | | | | t2+1 | |
To podstawienie działa w każdej całce ∫ R(sin
2x, cos
2x, sinxacos)dx, ale czasami jest
szybsza metoda ^^.
Później już masz jakaś wymierną
19 sty 16:25
Kuba: dzieki wielkie a macie jakies pomysły do zad 2?
19 sty 16:27
Kuba: ok nie odswiezyłem dzieki
19 sty 16:28
Saris: sinxcosx*
19 sty 16:29
Kuba: Mam jesycye jedna cake i nw jak sprowadzic ten mianownik do fcji kw
19 sty 16:39
J:
x = 1 jest pierwiastkiem mianownika ..
19 sty 16:42
Saris: Trudno efektywnie liczyć całki bez podstawowej wiedzy z liceum ^^.
szukasz pierwsiatka i horner, albo grupujesz wyrazy, rozbijasz wyrazenie i grupujesz, multum
mozliwosci.
19 sty 16:51
Kuba: mam jeszcze pytanie do 16:16 skád w liczniku wzieøo sie t7
19 sty 16:52
Kuba: *6t7
19 sty 16:53
Saris: bo pmnozysz licznik * dx, znaczy to co tam podstawiasz. dx to pochodna z x.
19 sty 16:58
J:
6t5dt = dx x1/3*6t5dt = (t6)1/3*6t5 = t2*6t5 = 6t7
19 sty 17:00
Kuba: ok juz widze dzieki
19 sty 17:05