Wyznacz rachunkiem wspolrzedne wektora w bazie
Luke: Wyznacz rachunkiem wspolrzedne wektora w=3+4x+x2 w bazie b= {1+x+x2, 2+3x, −1+x+2x2}
przestrzeni wektorowej R2[x]
Nie wiem kompletnie jak za to sie zabrac, moglby ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać to zadanie?
Potrafie zrobic podobne na wektorach, ale nie wiem jak tego dokonac na wielomianach.
19 sty 15:31
Eve: wektor masz dany w postaci wielomianu charakterystycznego, jak mniemam
spróbuj, zgodnie z zasada szukania współrzędnych w bazie:
3+4x+x2=a(1+x+x2)+b(2+3x)+c(−1+x+2x2)
znajdź teraz a,b,c
19 sty 16:22
Luke: ok, tak zrobilem choc nie wiem czy wynik poprawny
dzieki
19 sty 18:25