Prawdopodobieństwo
Frost: 1. ze zbioru liczb {1,2,3...,n} n∊N
+ i n≥2 losujemy kolejno dwa razy jedną liczbę ze
zwracaniem.
Prawdopodobieństwo otrzymania za pierwszym razem liczby większej niż za drugim jest równe
2. Ze zbioru wierzchołków pewnego wielokąta wypukłego wybieramy losowo dwa wierzchołki.
Prawdopodobieństwo zdarzenia, że wybrane wierzchołki wyznaczają przekątną wielokąta jest równe
0,8. Ile wierzchołków ma wielokąt?
Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, licze na podpowiedzi szczególnie do 1.
19 sty 15:24
Mila:
1)
|Ω|=n
2
n− liczba par typu: (1,1),(2,2)...
n
2−n− liczba par o różnych elementach
| n2−n | |
| liczba par typu : (2,1)(3,1),(3,2),... |
| 2 | |
[tyle samo jest par typu : (1,2),(1,3),...]
n=8
19 sty 15:39
Frost: Sprytne, sprytne

nawet zrozumiałem, a przedstawie CI jak 2 rozwiązywałem ale mi nie
wychodziło.
19 sty 15:42
Frost:
Wybór pierwszego wierzchołka: n
Wybór drugiego aby był przekątną n−3
W konsekwencji daje nam to:
Dobrze?
19 sty 15:44
Mila:
n − liczba wierzchołków ( liczba boków) wielokąta
| |
− tyle odcinków możesz utworzyć |
| |
| | n*(n−3) | |
−n = |
| − liczba przekątnych |
| | 2 | |
19 sty 16:16
Frost: nie rozumiem troche jak obliczyłaś liczbę przekątnych
19 sty 16:39
Mila:
Od liczby wszystkich odcinków odjęłam liczbę boków.
19 sty 16:41