Czy w ten sposób trzeba to rozwiązać?
Paweł: cos2x=cosx
cos2x−cosx=0
Δ=1−0=1
X1=−1
X2=0
cosx=−1 v cosx=0
19 sty 15:00
J:
bez delty ... ⇔ cosx(cosx−1) = 0 ⇔ cosx = 0 lub cosx = 1
19 sty 15:05
Paweł: Dziękuję za odpowiedź
19 sty 15:14
Andrzej : 2sin2xcosx=sinx
2sin2xcosx−sinx=0
sin(2sinxcosx−1)=0
sinx=0 v 2sinxcosx−1=0
X1=Kπ v 2sinxcosx=1
v sinxcosx=1/2
Dochodzę do tego momentu i nie wiem co zrobić dalej. Proszę o pomoc.
(pozwoliłem sobie podpiąć pod ten post, gdyż to też są równania trygonometryczne)
19 sty 16:14
Andrzej : W sumie to chyba do tego doszedłem.
2sinxcosx=1
sin2x=1
2x=π2+2kπ
x=π4+kπ
19 sty 16:22